Avui parlem dels aparells que tenim dins del gabinet, com els utilitzem i per què?
Quan fem una revisió complerta passem per diferents aparells que ens donen diferent informació. Els posaré per ordre, tal i com els utilitzo a l’òptica d’Igualada:
- Queratòmetre: ens dona els radis corneals, és a dir, quina forma té la superfície més externa de l’ull per poder adaptar les lents de contacte, entre d’altres coses.
- Autorefractòmetre: un aparell que ja ens dona una idea de la graduació del pacient, sense que ell ens hagi de contestar a cap pregunta, és a dir, de manera objectiva. Cal remarcar que és una graduació aproximada i és l’optometrista, en aquest cas jo o el Jordi, el que determina la graduació final. És molt útil en gent gran o nens petits a qui de vegades els costa poder-nos donar respostes.
- Tonòmetre: ens diu la pressió ocular, indicadora per poder prevenir el glaucoma. Si el valor és per sobre la norma, caldrà derivar el pacient a l’oftalmòleg perquè faci totes les proves pertinents.
Després passem a la graduació propiament dita. Abans es feia amb unes ulleres de prova i una caixa plena de lents que anàvem col·locant per determinar amb quina hi veia millor. Actualment, a Valls Òptics utilitzem un foròpter digital que és com unes ulleres gegants que es controlen a través d’una consola. Això ens permet fer canvis de lents més ràpids i així, facilitem que el pacient ens pugui donar una millor resposta alhora que agilitzem i ens facilita la feina. Tot i així, encara utilitzem les ulleres de prova per comprovar algunes graduacions o perquè alguns pacients entenguin quina serà la “sensació” final. Hem de recordar que la visió és subjectiva.
Finalment, afegim dues proves de salut ocular:
-
- El biomicroscopi: és com una lupa que ens permet veure l’ull molt gros i poder valorar l’estat de la part més externa de l’ull, com pot ser la còrnia, conjuntiva, parpelles, etc., però també d’algunes estructures internes.
- El retinògraf: ens permet fer una fotografia de la retina, la part interna de l’ull, per prevenir la majoria de malalties retinals que produeixen ceguesa, i així poder derivar a l’especialista amb suficient antelació per un millor tractament final.